Waarschijnlijk ken je de bekende basisregels over het geven van complimenten wel:
• Je formuleert positief
• Je benoemt concreet datgene waarover je een compliment maakt
• Je eindigt nooit met ‘maar…’.
“Wat fijn dat je je kamer zo goed hebt opgeruimd” is volgens deze regels een prima compliment. Maar is wat je daarmee zegt eigenlijk wel jouw werkelijke bedoeling met dit compliment? Als je alert luistert, is de boodschap van deze woorden dat jij er blij van wordt dat die kamer is opgeruimd en dat jij de manier waarop de kamer er nu uitziet, goed vindt. Daar is op zich niks mis mee, je kind leert er jou beter door kennen. Als je kind jou een plezier wil doen, weet het nu hoe het een volgende keer zijn kamer kan opruimen.
Wil je liever dat je kind door jouw compliment iets over zichzelf ontdekt? Dan kun je het beter anders formuleren. Met het geven van een indirect compliment nodig je je kind uit om ‘naar binnen’ te gaan en iets over zichzelf te ontdekken. Hoe werkt dat?
Indirect complimenteren
Indirect complimenteren doe je door aan je compliment andere vragen te verbinden. Bijvoorbeeld “Wist je al dat je dat kon?” of “Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?” Daarmee help je je kind zich realiseren dat het iets nieuws heeft gedaan of dat het iets op een eigen wijze gedaan heeft. Je helpt je kind zichzelf beter te leren kennen.
Het compliment over de opgeruimde kamer zou je dan zo kunnen geven: “Wow, je hebt je kamer in een uur opgeruimd, wist je dat je dat kon?” of “Zo zeg, je hele kamer opgeruimd, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?” Nieuwsgierige vervolgvragen kunnen zijn: “Waar ben je mee begonnen?” of “Had je een plan hoe je het ging doen?”
Met deze vragen straal je uit dat iedereen ergens iets van kan vinden en dat iedereen de dingen op zijn eigen manier doet. Door “dit vind ik ervan” te combineren met “wat vind jij?” kan je kind meer over zichzelf ontdekken en hoe het de dingen doet.
Help je kind zijn eigen motivatie ontdekken
Iedereen heeft ook zijn eigen reden voor dingen die hij of zij doet. Je helpt je kind de eigen motivatie te ontdekken door jouw drijfveren te delen en te vragen hoe het voor je kind is. “Ik zie dat je je kamer hebt opgeruimd. Ik vind opgeruimd fijn, dan kan ik makkelijk mijn spullen vinden. Wat vind jij het fijnst van je opgeruimde kamer?”
De motivatie van je kind kan (en zal vaak) heel anders zijn dan die van jou. Laat je verrassen door het antwoord van je kind en leer samen met je kind hem of haar beter kennen. Fijn om van jezelf te weten. Leuk om van elkaar te weten.
Probeer het zelf!
Wil je je kind helpen zichzelf te ontdekken door jouw complimenten? Probeer het eens met deze tips. Ik ben reuze benieuwd naar je ervaringen. En als je er vragen over hebt, denk ik graag met je mee.
0 reacties